We took an early 90′s bathroom in Moorpark, California and transformed it to a very contemporary, chic, spa like bathroom with gorgeous and unique details.  The walls are lined from floor to ceiling in 16″ x 24″ limestone.  The floor and shower projection is a concrete looking porcelain tile with heating underneath it.  The entire tub deck and shelving is limestone slab.  The vanity sinks and counter were made from a manmade composite/granite material called Cambria.  The sinks slope gradually towards the back so that you don’t see a drain.  The beautiful chrome faucets have LED lights that changes colors from blues to reds as the water heats up so that you know how hot it is.  The tub is a very unique tub with fine bubbles that cleans your skin and keeps you young.  You don’t use soap to clean with.  The bubbles do it all.  The clients love art and the light fixture was a piece of art for their bathroom.  It looks like fire flames and is made out of polished nickel, chrome and brushed nickel.  The doors are 5 panel, frosted glass mahogany doors.  The toilet is amazing.  You don’t have to do a thing.  It has a remote control for all kinds of gadgets including a seat warmer, a lid that lifts and closes itself, a flusher, a sprayer, a light that can be on a timer for during the night, etc.  This bathroom remodel was quite extensive and the home owners absolutely LOVE their new bathroom, as they should!  It’s a bathroom you can live in!

moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-078.jpg
moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-080.jpg
moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-082.jpg
moorpark-shower-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-075.jpg
moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-098.jpg
moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-099.jpg
moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-083.jpg
moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-085.jpg
moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-088.jpg
moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-089.jpg
moorpark-bathroom-remodel-penny-lane-design-photo-094.jpg

In this Westlake remodel, the client loves all things Art Deco and all things glitzy and high glamour.  Together we married the two.  We had to completely gut her home and start from scratch.  Almost everything in this house became custom.  The focal point of her living room – the fireplace, became a beautiful feature of the home.  The fireplace mantel was custom designed and built out of burl wood.  The fireplace surround was mother of pearl mosaic tile.  The mirror above the fireplace was all custom designed and made from real silver leaf.  The entire chandelier in the living room was made out of thin silver jewelry chains.  The sofa was custom designed and made specifically for the client.  The floor was poured terrazzo. We custom picked the colors of the granules and included little bits of mother of pearl to pull in the fireplace .  The star in the entrance was a replica of the Hollywood Walk of Fame, (done by the same company that do them in Hollywood).  The pictures in the stairway were all original photographs that my client’s father had taken back in the 40′s and 50′s.  He was a professional photographer for Hollywood’s rich and famous.  The chandeliers and lights in the entry, stairway, dining room and powder room were all made out of crystals.  We used wallpaper in three different areas of the house.  The main living room wall was a large damask print in a tone on tone.  The ceiling in the dining room was a wallpaper that had a three dimensional bubble effect in a champagne color.  The powder room wallpaper was a little more of a geometric print, also done in a champagne color.  The vanity in the powder room was a piece of furniture that we reworked to make into a sink vanity.  All in all, it was a very extensive remodel that took almost a year to do, but the client had saved years to make it exactly the way she wanted and is very happy with the end result!

 

Two neighbors switched homes and this home was completely remodeled using  green products throughout and was featured in the Green House Tour in Ventura, CA.

For over 30 years, the owners of this recently remodeled home lived just down and across the street in a 1,500 sq. ft., three bedroom, one and a half bath spanish style home with a large yard.  This is where they raised their two children, who are now grown and out of the house.  The Dwires were looking to downsize and wanted a home where they would be comfortable in their retirement years. They love the neighborhood and were extremely happy when their neighbors approached them with the idea of swapping homes.  The neighbors had three young children and needed a third bedroom and extra bath and also wanted to remain on this street.  The Dwires felt it was a fun, fresh start to do something new, downsize, design something the way they want and go GREEN at the same time. They hired Penny Lane Design to help them with this project along with Allen Associates as the general contractor for the job.

Some of the characteristics that make this house a green house include: insulation throughout all the walls – the exterior walls were filled with cellulose (made from recycled newspaper) insulation.  Recycled content, formaldehyde free fiberglass insulation was installed in the walls of the addition and to the underfloor of the entire house.  All interior walls were also insulated.  Ceiling fans were installed instead of an air conditioner.  Three Solatubes were installed to reduce the need to turn on lights in certain rooms during the day, thus saving the owner money on their electric bill and reducing the use of fossil fuels.  The old, inefficient heating system was removed and replaced with a York Modulating Furnace with a programmable thermostat.  Recessed compact fluorescent lighting fixtures were installed in the kitchen, reducing the amount of energy used for lighting in the home.  All of the original windows and doors were replaced with new energy efficient Eagle windows and doors.  In addition to being energy efficient, these doors and windows have aluminum clad exteriors which reduce the amount of maintenance required over the life of the product.  All energy star appliances were used including the refrigerator, dishwasher and washer and dryer.  The existing old and inefficient water heater was replaced with a Noritz tankless water heater, on-demand unit increasing the water and energy efficiency on the home.  They also put a radiant barrier roof sheathing which is a reflective coating on the roof plywood that reflects the heat away from the attic in the summer and retains heat in the winter.  It can reduce heat gain or heat loss by up to 20%, reducing the need for supplemental heating or air conditioning.

Regarding Resource Conservation -

Construction waste makes up between 20-50% of the waste going into our landfills.  Allen Associates donated appropriate materials, (old doors and a toilet) to Habitat for Humanity.  B.J. Harrison’s Construction/Demolition waste program diverted as much of the remaining waste from the landfill as possible.

Flooring – The beautiful, original oak hardwood floors were refinished throughout the majority of the house.  New cork flooring was installed in the kitchen and master bedroom.  Cork is a rapidly renewable and sustainable material that is also very attractive, affordable and comfortable on the feet.

Roofing – A new 35 year composition shingle roof was installed.  This is a longer life product than other comp shingle roofing materials that have life expectancies ranging from 15 to 30 years.

Kitchen Countertops – Caesarstone slab countertops were installed in the kitchen and bathroom.  Caesarstone is made of crushed quartz combined with polymer resin and pigments rather than quarrying large slabs of stone.  It is stain, crack, scratch, chemical and heat-resistant properties.  The product is made in the United States versus marble which typically comes from overseas.

Recycled content tile was used in the shower and the kitchen/bathroom backsplashes.  The use of recycled materials reduces the impacts associated with extracting and manufacturing new materials.

All of the original exterior siding was preserved and restored.

A dual flush toilet was installed in the bathroom to reduce the amount of water outflow.

Regarding Indoor Air Quality – Low-VOC paint was used on the interior walls to reduce the potential for health effects caused by toxic products off-gassing from paints.  Formaldehyde-free MDF material was used for boxes in the cabinet boxes in the kitchen cabinets and for closet shelving.

This remodel was pretty extensive and took about 9 months to complete.  The owners are thrilled with their new energy efficient home and are so glad they did it!

We gave this master bedroom and closet a complete makeover in Agoura Hills.

This is a bathroom remodel that I did in Los Angeles County.  The mural was completely hand painted on stone.

 

Return to Top ▲Return to Top ▲